Щоб ваш відпочинок біля водойм, озер і на морі приносив тільки користь і позитивні емоції

22 Липня 7:52

Спека за вікном змушує громадян шукати порятунку біля води. При цьому, обираючи місце для купання, необхідно зважити усі ризики, адже у водоймах, які не пристосовані для водних процедур, шанс потрапити у небезпечну ситуацію дуже високий. За інформацією головного управління ДСНС України у Сумській області упродовж тижня на водоймах Сумщини загинуло 4 людей.

Закликаємо громадян суворо та неухильно дотримуватись правил безпеки на водних об’єктах!

Зокрема:

– купання дітей ні в якому разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати;

– купатися безпечно лише там, де є рятувальні пости, а отже обстежено дно водойми та є можливість своєчасно отримати допомогу;

– не рекомендується плавати у воді більше 20 хвилин;

– не варто входити та пірнати у воду після тривалого перебування на сонці;

– не можна запливати далеко та не плавати наодинці, особливо якщо не впевнені у власних силах;

– категорично заборонено купатися у стані алкогольного сп’яніння.

 

 Якщо ви хочете, щоб ваш відпочинок біля водойм, озер і на морі приносив тільки користь і позитивні емоції, необхідно знати правила поведінки на воді для дітей влітку і обов’язково провести з ними профілактичну бесіду. Слід розповісти їм, до яких наслідків можуть привести нехтування порадами дорослих і власна неуважність.

         У першу чергу дітей слід попередити, що:

1.Купатися у водоймах закритого типу, де немає облаштованих пляжів і рятувальників, заборонено;

2.Наближатися близько до води і заходити в неї можна тільки під наглядом дорослих;

3.У тих місцях, де поблизу знаходиться вивіска про заборону купання, купатися не варто, так як це може призвести до сумних наслідків;

4.Запливати за буйки, навіть якщо дорослі знаходяться поблизу, не потрібно;

5.Слід бути акуратним у воді і не плавати на глибині, понад росту дитини;

6.У малознайомих місцях пірнати також строго-настрого забороняється, так як це може призвести до травм.

         Правила поведінки на воді для дітей створені не просто так і про це повинні знати кожна дитина і її батьки. Дотримання цих правил — це запорука здорового і безпечного відпочинку. Безпека на воді для дітей повинна в першу чергу створюватися саме батьками, так як тільки вони несуть повну відповідальність за здоров’я і життя їхньої дитини.

Не тільки дитина повинна знати правила безпечної поведінки на воді для дітей. Кожен дорослий також повинен бути ознайомлений з ними і не допускати до водойм своїх чад у разі:

1.Підвищеної температури у дитини;

2.На шкірних покривах дитини спостерігається алергічний висип, гнійничкові освіти, відкриті рани (в даному випадку купання може спровокувати проникнення інфекції в організм);

3.Дитина щільно поїла (після трапези має пройти мінімум півгодини).

Крім того, пам’ятка поведінки на воді для дітей також включає безпечний час перебування в водоймах. Якщо вода тепла, то можна купатися близько 30 хвилин, не більше, якщо прохолодна — 5-7 хвилин. Це допоможе уникнути переохолодження тіла і можливих наслідків цього.

Кожні батьки повинні забезпечити безпеку на воді для дітей. Тому вони заздалегідь повинні проінформувати їх про те, що не можна:

1.Стрибати у воду з вишок і інших будь-яких підвищень;

2.Спонтанно пірнати і хапати когось за руки і ноги, так як це може призвести до нещасного випадку і нанесення численних травм пірнати жартівнику;

3.Купатися на плавзасобах в разі їх пошкодження, наявності шторму і хвиль, при сильному вітрі і дощі;

4.Купатися в спекотні дні без головних уборів, це може привести до сонячного удару.

Обговорювати правила безпеки на воді з дитиною необхідно заздалегідь — за 1-2 дні до відвідин водойми, а не під час відправлення. Так як дитина, відправляючись купатися на море, як правило, знаходиться в сильному емоційному збудженні і може не запам’ятати всю необхідну інформацію.

 

Чат-бот Гаряча лінія