Почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

14 Вересня 13:38
Від початку осені спостерігається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами.
Нагадуємо правила збирання та споживання грибів:
найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
не купуйте гриби на стихійних ринках;
уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
– не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
– не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
не куштуйте сирі гриби;
удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
– готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
– варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
– зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Докладніше про ознаки отруєння, першу допомогу, а також перелік отруйних грибів — у брошурі «Небезпечні гриби. Що варто знати» https://bit.ly/3xrY0Vg
Чат-бот Гаряча лінія